24-ти май – Денят на българската просвета, култура и славянска писменост.
В тази статия ще откриете всичко за този голям празник – 24 -ти май и солунските братя! Честит 24-ти май :)

Категории:
Пожелания за 24-ти май
Пожелания за Училище
Пожелания за Ученици
Пожелания за Успех
Пожелания за Учители

24-ти май – Ден на българската просвета, култура и славянска писменост

На 24-ти май честваме Деня на българската просвета, култура и славянска писменост

На този ден се отбелязва официално българската просвета и култура и създаването на глаголицата от братята Кирил и Методий. Известни още като Солунските братя, Кирил и Методий записват и Библията със сътворената от тях глаголица. Позовавайки се на думите на професор Роже Бернар, спасявайки делото на братята, страната ни си е спечелила безграничното уважение и дълбока признателност не само на славянските ни съседки, ала и това на целия свят.24-mai-kiril-i-metodii

Апостолите в християнското учение биват въздигнати като такива с идването на учениците им през 886 година. Редица сведения сочат за отбелязване на празника на славянската писменост и култура още през XII век. Въпреки че българската държава бива на практика заличена от световната карта през епохата на Османското владичество, тя продължава да съществува като духовна такава.

Купи страхотно сребърно бижу с 10% отстъпка!
Въведи код за отстъпка: POJ10
Ползвай код за отстъпка тук

Други още данни за чествания на българската просвета и култура ни връщат към арменските летописи от 1813 година, където именно се говори за подобно съществуване на празнични ритуали и обичаи, отбелязващи светлия български празник с малка разлика в датата.

Според историографията ни, 24-и май се чествал за пръв път на същата дата през епохата на Възраждането (1851 година) в епархийското училище „Св.Св. Кирил и Методий“ в Пловдивско.

Няколко години по-късно,  а именно през 1857 година, празникът бива честван и в църква „Св.Стефан“ в Цариградско, в която се извършва служба и към паметта на Свети Иван Рилски.

Година след това 24-ти май се отбелязва с тържествена литургия за здраве и благополучие на целия български народ и в друга църква в Пловдив.

Именно тогава уважаваният учител Йоаким Груев отдава своята почит и дълбока признателност към знаковото дело на Солунските братя Кирил и Методий, произнасяйки повече от вълнуващо слово в тяхна чест.

Малко по малко, година след година, празникът започва традиционно да се отбелязва и чества и в други големи и малки български градове, пример за които са Шумен, Лом, Варна и други. Едва през 1863 година обаче 11-и май се установява трайно в православния църковен календар на българите, който бива честван с хвалебствени слова към великото дело на братята Кирил и Методий. След окончателното въвеждане на така наречения Григориански календар, датиращ от 1916 година, българският празник се празнува на 24-и май според официалния държавен календар и на 11-и май по стар църковен стил.

Доста по-късно, едва през 1968 година, православната ни българска църква, вече преобразила се в патриаршия, въвежда и така наречения литургичен календар, който се среща още и под различния наименования, най-известното сред които е Новоюлиански.

Поради трайно установената държавна и гражданска традиция, Денят на българската просвета, култура и славянска писменост се отбелязва на 24-ти май вместо на 11-ти, както е и всъщност по стар църковен стил.

24-mai-varvi-narode-vazrodeniВ тази връзка, през далечната 1990 година 24-ти май е обявен и за официален празник на Народна Република България, която именно тогава бива преименувана само на Република България.

Леко встрани от националния празник, на който се чества тържествено паметта и делото на Светите братя, Всеруският Синод взема решение за повсеместно почитане на паметта на Солунските братя и тяхното дело във всички славянски държави. Това се случва именно по повод отбелязването на хилядната годишнина на Моравската мисия на Светите братя, сътворили глаголицата. Именно с това решение, взето след годишната на Моравската мисия на Кирил и Методий, 11-и май започва дълбоко да се почита и повсеместно отбелязва из целия славянски свят.

Купи страхотно сребърно бижу с 10% отстъпка!
Въведи код за отстъпка: POJ10
Ползвай код за отстъпка тук

В чест на светлия славянски празник се ражда и химнът на славянската писменост и култура, написан от Стоян Михайловски през далечната 1892 година. Озаглавен тогава „Химнъ на Свети, Свети Кирилъ и Методий“, в него се включват цели 14 куплета, от които днес биват изпълнявани само 6, а през 1901 година Панайот Пипков написва и музиката към текста на „Върви, върви, народе възродени“.

 Честит празник на всички българи!

На 11-ти май и 24-ти май, респективно по стар и нов стил, имен ден празнуват всички, носещи красивите български имена и техни производни Кирил, Киро, Кирилка и други.

Да е честито и здраве името на всички празнуващи и наздраве!

Вижте още:
Пожелания за Първи Учебен Ден

Искрено се надяваме да Ви е била полезна статията за 24 май - ден на Славянската писменост и култура

Благодарим Ви, че споделихте Pojelaniq-bg.Net със своите приятели :)

Категория: Празници

--- ОБРАТНО НАГОРЕ ---