Димитровден – 26 Октомври 2016
През 2016 година, 26 октомври се пада в сряда, какъв по- хубав момент за този така обичан празник от Българите. В тази статия ще отриете всичко за празника Димитровден и различните обичаи и обреди в България! Честит Димитровден – 26 Октомври :)

Категории:
Поздрави за Великден

Димитровден

Кога е Димитровден?
Димитровден е на 26 Октомври.

Кого почитаме на Димитровден?
Димитровден е християнски празник, който е посветен на Св. великомъченик Димитър Солунски Чудотворец (свети Димитрий) . Всяка година се празнува на 26 Октомври. Празника се чества на целия Балкански полуостров. Традиционно Димитровден символизира започването на зимата.

Димитровден 26 октомври Свети Великомъченик Димитър Солунски ЧудотворецКой е Св. великомъченик Димитър Солунски Чудотворец?
Св. великомъченик Димитър Солунски Чудотворец е живял в Солун през 3 век. Той е син на кмета на Солун, които дълго време не е имал деца и след дълги молитви получава син, които възпитава според Християнските вярвания. След смъртта му Св. Димитър Солунски (Димитрий) е назначен за кмет на Солун. По това време християнството не е било признато като държавна религия, затова царят Максимилиян го посъветвал Димитрий да се отнася жестоко към християните, но той не направил това. Също така обучавал християните да се пазят от езичниците. За това царят отишъл да види какво се случва, а Св. Димитър Солунски признал че е християнин и публично презрял езическата религия на царя. Поради това царят го затваря в тъмница и преди да го осъдят праща войници, които го убиват с копие по време на молитва. Със Св. Димитър Солунски са свързани много чудеса, особено с отбраната на Солун от неговите врагове. Преди това Светецът се счита за покровител на Солун.

Купи страхотно сребърно бижу с 10% отстъпка!
Въведи код за отстъпка: POJ10
Ползвай код за отстъпка тук

Какво символизира празника Димитровден?
На Димитровден е приключвала стопанската година. Вярва се, че след Димитров ден започва зимата, а една народна поговорка от човек на човек се е предал и до днес: „Георги носи лято, Димитър — зима“. Има легенда и вярване, че Св. Димитър Солунски е покровител на зимата, и че е по – голям брат на Свети Георги. Винаги празника Димитровден се чества на 26 октомври. Тогава са завършвали есенната оран, сеитбата и прибирането на всички плодове от растенията. Идеята е че храната за хората и добитъка са били съхранени на сигурно място. Също така е настъпвало време за една равносметка на летните месеци.

Какво са правили хората на Димитровден – 26 Октомври?
Димитровден винаги е заемал важно място в българските обичай и обреди. През вековете на празника Димитровден са били наемани овчари, пъдари, ратаи из селата и чифлиците, чираци, калфи и целогодишни наемни работници в занаятчийските градове. Също така по време на Димитровден през възрожденските години учителите са оформяли своите договори с училищните настоятелства. Както може да се досетите, повечето договори са имали едногодишен срок т.е. от Димитровден до Димитровден. Имало е и една малка част от сключените договори, които са имали полугодишен срок т.е. от Димитровден до Гергьовден.

Всеки е знаел, че Димитровден е имал особено взаимоотношение между хората и значение като празник за всички българи, така както в духовния и битовия живот на българина. Всеки е гледал да успее да направи най – добър от свое гледище избор. Разбира се още нашите прадеди са следили спазването на договорите. Ако не се спазят и трябва да се развалят, то това винаги е било обект на обществено порицание, често със сериозни икономически последици.

Тогава всяко занаятчийско сдружение си е имало свой патрон и патронен празник. Още преди освобождението от турско робство Димитровден е бил възприет и като празник на всички занаятчии. Това е придавало особена тържественост на поеманите с новите договори взаимоотношения и .

На 26 Октомври – Димитровден са се правели и някои предсказания. Едно от най – широко разпространеното е касаело пчеларите. Ако Димитров ден се е падал на пълнолуние, кошерите през следващата година са щели да бъдат пълни с много мед.

Българите почитат Димитровден още от древността, но особено тачен е празника в тракийската низина. Там името Димитър се среща много по – често, отколкото в останалата част на страната. Ако в една къща стопанинът е Димитър, то в негова чест по правило на Димитровден, когато е неговият имен ден се е заколвал най – старият петел т.е. това е един вид курбан на свети Димитър. В Южна България на Димитровден са ставали големи събори и прочути панаири.

Днес е 26 Октомври 2015 имен ден празнуват: Димитър, Димитрина, Деметра, Дима, Димо, Димка, Димчо, Димана, Драган, Митко, Митра, Митка, Митрана, Мита!

Вземете Пожелания за Димитровден

Честит Празник Българи и не му мислете, а се стягайте за идващата Зима ;)

Вижте още свързани статии с празника:
Подвижни Празници

След прочитане на статията за Димитровден 2016, със сигурност сте научили много нови неща, за самия празник, обичайте на Димитровден и други обреди в България. Нашата молба е да ги споделите със вашите близки и приятели. Благодарим Ви, Приятели!

Благодарим Ви, че споделихте Pojelaniq-bg.Net със своите приятели :)

Категория: Празници

--- ОБРАТНО НАГОРЕ ---