Мишиден – 27 Октомври
През 2016 година, 27 октомври се пада в четвъртък. В тази статия ще отриете всичко за празника Мишиден и различните обичаи и обреди в България! Честит Мишиден – 27 Октомври :)

Категории:
Поздрави за Великден

Мишинден

мишинденКакво е Мишинден? Кога се празнува Мишинден? Как се чества Мишинден?
Мишинден се празнува веднага след Димитровден на 27 Октомври. Почти винаги се празнува от 1 до 3 дни, рядко 7 дни. Това е празник от Българския народен календар в чест на мишките. Този ден се е чествал а да не правят лоши неща мишките по зърното, дрехите, храната и т.н

В различните народни области на България Мишинден може да се празнува по напълно различно време в годината, но най – често това се случва в деня на Свети Нестор – 27 Октомври. В източна Тракия например се чества в деня на Света Катерина – 24 Ноември, а в Странджа и Родопите Мишинден се празнува на Трифоновден – 2 февруари (1, 2, и 3 февруари).

Има различни вярвания и чествания, но ранно сутринта на Мишинден най – старата жена в домакинството отивала в обора при кравите и взимала от обора най – прясното изпражнение и с него омазвала стените на огнището, праговете на вратите, хамбара и зимника. В някои райони на България вместо краве изпражнение се правел ритуала с кал. Разбира се друго поверие е, че докато жената прави това, то нейните очи трябва да са завързани и по този начин очите на мишките ще останат затворени и слепи през годината.

Купи страхотно сребърно бижу с 10% отстъпка!
Въведи код за отстъпка: POJ10
Ползвай код за отстъпка тук

На други места в България пък са се палили големи снопове тръни и една от жените в къщата въртяла сноповете и казвала: „Бягайте, мишки, плъхове, защото ви гонят Свети Димитър и Свети Нестор с огън и тръни!“

В източна Тракия най – възрастната жена в семейството шиела върху парче обикновен плат, за да зашие един вид устите на мишките и веднага след това го хвърляла в огъня за да изгори.

Още по стари вярвания, обичай и обреди за Мишинден!
Както вече разбрахте Мишинден се е честван на другия ден след Димитровден, а именно 27 Октомври, който е посветен на мъченик Нестор селският стопанин. Той е обръщал внимание на най–голямата опасност за събраните в хамбарите храни, а именно мишките. Още от ранна сутрин стопанката и дъщерите й са обикаляли цялата къща и хамбарите за да запушат и замажат с черна глина всички миши дупки. Обикновено тази примитивна, но в не малка степен ефикасна дератизация в някогашните сиромашки къщи е била придружавана от хлопането на празни съдове от по–малките деца, и непрекъснато повтаряни на висок глас подкани: „Бягайте, мишки, плъхове, че ви гонят свети Димитър и свети Нестор“.

По съборите на Димитровден в Тракийската низина и Беломорието пътуващи дребни търговци ахтари са продавали много по – ефикасния „миши прах“. Пазена в тайна отрова, която на другия ден – Мишинден (27 Октомври) домакините са замесвали с калта, и от която е получаван понякога удивително добър резултат.

Мишинден е бил и денят на копанарите, вретенарите и нощварите, които разнасяли своите изделия из малките села. Търговията им е била в натура. Срещу малко жито, боб или царевица всяка стопанка в този ден е внасяла в къщата си нова нощва, копанка или шарено изписани катунарски вретена. Дребна радост от нова вещ, която е имала символично значение на пожелание за „берекет“, сполука и благосъстояние в дома.

По време на Мишинден не се извършва никаква женска работа.

Вижте още свързани статии с празника:
Подвижни Празници

След като се запознахте с различните обреди и обичай за Мишиден 2015, със сигурност сте научили много нови неща, за самия празник Мишиден в различните части на България. Нашата молба е да ги споделите със вашите приятели. Благодарим Ви!

Благодарим Ви, че споделихте Pojelaniq-bg.Net със своите приятели :)

Категория: Празници

--- ОБРАТНО НАГОРЕ ---