Никулден
Научете повече за светлия празник Никулден. Тук можете да намерите и оригинални пожелания за Никулден. Именници: Никола, Николай, Кольо, Нено, Ненка, Николина, Никол, Николета, Нелина

Категории:
Пожелания за Никулден
Оригинални Пожелания за Имен ден
Скайп Пожелания за имен ден
Поздрави за Имен ден
Пожелания за Имен ден за Мъж

Големите отстъпки във Fashion Days продължават!
Към Fashion Days

Никулден

На 6-ти декември българската православна църква почита празника на всички банкери, рибари, моряци и техните семейства, а именно Никулден. На този ден се прекланяме пред светлата памет на Св.Николай, архиепископ Мирликийски Чудотвореца.

Никулден е един от най-значимите и светли празници за всяко българско християнско семейство. Светият е покровител на морските стихии, които според народните вярвания се паднали именно на Чудотвореца след като с братята си си разпределили по равно света. Съдбата отредила на Свети Николай да ходи по вода, спира бури и насочва кораби. Именно поради това на този ден няма плаващи кораби и лодки в открито море.

nikuldenНа светлия български християнски празник всички рибари, моряци заедно със своите близки и роднини вземат участие в тържествената литургия за здраве и благополучие. На Никулден традицията повелява приготвяне на разкошна, богато отрупана празнична трапеза като основното ястие на големия български празник, когато отдаваме дълбоката си почти към Чудотвореца, е рибата, сготвена по интересни и различни начини. Колкото до нея, българската празнична трапеза предпочита присъствието на шарана, често приготвен в тесто, напълнен с ориз, различни видове ядки и по желание стафиди. Настрана от „рибника“, домакините могат да изненадат семейството, близките и приятелите си с вкусно празнично ястие с печен шаран. Никулденският шаран се приема за жертвен вид риба, поради което самият празник понякога може да се срещне и под наименованието „Рибен Св.Никола“. Празникът се отбелязва задължително със сготвяне на прясно уловена риба с люспи като традицията повелява първата хваната за деня да бъде изпечена и изконсумирана от рибарите още на самия бряг. На Никулден православните християни биват традиционно припомняни за морското приключение на Свети Николай, който по време на плаване в открито море попаднал в страшна буря, която почти разбила лодката му. При това той бръкнал с ръка в джоба си и извадил риба (шаран), с който запушил процепа в дъските на лодката си.

Купи страхотно сребърно бижу с 10% отстъпка!
Въведи код за отстъпка: POJ10
Ползвай код за отстъпка тук

Именно от тогава, та и до днес, шаранът се приема като жертвена риба, носеща здраве и благоденствие във всяко българско семейство. На 6-ти декември, приготвянето на „Рибник“ и други рибни блюда, традиционни за българската трапеза на празника представлява много повече от повод за събиране с роднини и близки приятели, а обичай, заемащ значимо място в българската празнична традиция. Наред с рибата, бидейки базисно ястие на трапезата, на празника на рибарите, моряците и банкерите се месят обредни хлябове, питки, погачи, постни гозби за благоденствие и здраве. Чрез своеобразното жертвоприношение към Светия българските православни християни изразяват своята благодарност за здравето на близките си и благополучието в дома си.

Интересен обичай на Никулден е свързан с празничната трапеза – наредените ястия не се раздигат от масата дори след приключване на семейната вечеря. Съществува поверие, че костите на шарана следва да бъдат изгорени, закопани в почвата или изхвърлени в реката. Всички българи почитат и отбелязват светлия празник с обилни гощавания на близки и приятели с вкусни, разнообразни и предимно постни гозби. На този хубав и светъл празник, българското население почита Свети Николай Чудотвореца като пазител на семейството, дома и добротата. В различни части  от страната Никулден все още се отбелязва от местните с отдаването на „нощни служби“ от най-възрастните членове на семейството в дома на именника. В самата „служба“ участват и млади момичета, неомъжени, които обикалят от къща на къща с пожелание за здраве и благополучие в семейството така, както повелява традицията на този ден. Колкото до празнуващите имен ден, отдаващите служба обикновено се провикват от входа на дома им с молба към Светия за здраве и берекет в дома им. Според обичая, този, който е достигнал достолепна възраст в дома на празнуващия трябва с високо вдигната глава да отправи своята благословия.

Самата традиция продължава дълго докато не се посетят всички близки роднини на именниците, което понякога може да отнеме и цяла нощ.

На 6-ти декември имен ден празнуват всички, чиито имена са близки до или производни на Николай, Нейчо, Кольо, Никола, Николина, Нина и така нататък.

Да е живо и здраво името на празнуващите и наздраве!

Вижте още Пожелания:
Пожелания за Имен ден
Стефановден

Разгледайте още от нашите забавни смс поздрави и весели пожелания за Никулден 6 Декември. Създайте свое уникално пожелание за картичка по случай Никулден и да не забравите някои от именниците - Николай, Николина, Никол, Никола, Николета, Нина, Николина, Кольо, Нелина,

Благодарим Ви, че споделихте Pojelaniq-bg.Net със своите приятели :)

Категория: Празници


--- ОБРАТНО НАГОРЕ ---