Никулден
Научете повече за светлия празник Никулден. Тук можете да намерите и оригинални пожелания за Никулден. Именници: Никола, Николай, Кольо, Нено, Ненка, Николина, Никол, Николета, Нелина

Категории:
Пожелания за Никулден
Оригинални Пожелания за Имен ден
Скайп Пожелания за имен ден
Поздрави за Имен ден
Пожелания за Имен ден за Мъж

Никулден

На 6-ти декември българската православна църква почита празника на всички банкери, рибари, моряци и техните семейства, а именно Никулден. На този ден се прекланяме пред светлата памет на Св.Николай, архиепископ Мирликийски Чудотвореца.

Никулден е един от най-значимите и светли празници за всяко българско християнско семейство. Светият е покровител на морските стихии, които според народните вярвания се паднали именно на Чудотвореца след като с братята си си разпределили по равно света. Съдбата отредила на Свети Николай да ходи по вода, спира бури и насочва кораби. Именно поради това на този ден няма плаващи кораби и лодки в открито море.

nikuldenНа светлия български християнски празник всички рибари, моряци заедно със своите близки и роднини вземат участие в тържествената литургия за здраве и благополучие. На Никулден традицията повелява приготвяне на разкошна, богато отрупана празнична трапеза като основното ястие на големия български празник, когато отдаваме дълбоката си почти към Чудотвореца, е рибата, сготвена по интересни и различни начини. Колкото до нея, българската празнична трапеза предпочита присъствието на шарана, често приготвен в тесто, напълнен с ориз, различни видове ядки и по желание стафиди. Настрана от „рибника“, домакините могат да изненадат семейството, близките и приятелите си с вкусно празнично ястие с печен шаран. Никулденският шаран се приема за жертвен вид риба, поради което самият празник понякога може да се срещне и под наименованието „Рибен Св.Никола“. Празникът се отбелязва задължително със сготвяне на прясно уловена риба с люспи като традицията повелява първата хваната за деня да бъде изпечена и изконсумирана от рибарите още на самия бряг. На Никулден православните християни биват традиционно припомняни за морското приключение на Свети Николай, който по време на плаване в открито море попаднал в страшна буря, която почти разбила лодката му. При това той бръкнал с ръка в джоба си и извадил риба (шаран), с който запушил процепа в дъските на лодката си.

Купи страхотно сребърно бижу с 10% отстъпка!
Въведи код за отстъпка: POJ10
Ползвай код за отстъпка тук

Именно от тогава, та и до днес, шаранът се приема като жертвена риба, носеща здраве и благоденствие във всяко българско семейство. На 6-ти декември, приготвянето на „Рибник“ и други рибни блюда, традиционни за българската трапеза на празника представлява много повече от повод за събиране с роднини и близки приятели, а обичай, заемащ значимо място в българската празнична традиция. Наред с рибата, бидейки базисно ястие на трапезата, на празника на рибарите, моряците и банкерите се месят обредни хлябове, питки, погачи, постни гозби за благоденствие и здраве. Чрез своеобразното жертвоприношение към Светия българските православни християни изразяват своята благодарност за здравето на близките си и благополучието в дома си.

Интересен обичай на Никулден е свързан с празничната трапеза – наредените ястия не се раздигат от масата дори след приключване на семейната вечеря. Съществува поверие, че костите на шарана следва да бъдат изгорени, закопани в почвата или изхвърлени в реката. Всички българи почитат и отбелязват светлия празник с обилни гощавания на близки и приятели с вкусни, разнообразни и предимно постни гозби. На този хубав и светъл празник, българското население почита Свети Николай Чудотвореца като пазител на семейството, дома и добротата. В различни части  от страната Никулден все още се отбелязва от местните с отдаването на „нощни служби“ от най-възрастните членове на семейството в дома на именника. В самата „служба“ участват и млади момичета, неомъжени, които обикалят от къща на къща с пожелание за здраве и благополучие в семейството така, както повелява традицията на този ден. Колкото до празнуващите имен ден, отдаващите служба обикновено се провикват от входа на дома им с молба към Светия за здраве и берекет в дома им. Според обичая, този, който е достигнал достолепна възраст в дома на празнуващия трябва с високо вдигната глава да отправи своята благословия.

Самата традиция продължава дълго докато не се посетят всички близки роднини на именниците, което понякога може да отнеме и цяла нощ.

На 6-ти декември имен ден празнуват всички, чиито имена са близки до или производни на Николай, Нейчо, Кольо, Никола, Николина, Нина и така нататък.

Да е живо и здраво името на празнуващите и наздраве!

Вижте още Пожелания:
Пожелания за Имен ден
Стефановден

Разгледайте още от нашите забавни смс поздрави и весели пожелания за Никулден 6 Декември. Създайте свое уникално пожелание за картичка по случай Никулден и да не забравите някои от именниците - Николай, Николина, Никол, Никола, Николета, Нина, Николина, Кольо, Нелина,

Благодарим Ви, че споделихте Pojelaniq-bg.Net със своите приятели :)

Категория: Празници

--- ОБРАТНО НАГОРЕ ---