Симеоновден – Симеон Стълпник . Винаги се пада на 1 Септември
В тази статия ще отриете всичко за този голям празник – Симеоновден и различните обичаи в различни области на България! Честит Симеоновден :)

Категории:

Симеоновден

симеоновденКога е Симеоновден?

Симеон Стълпник или Симеоновден се почита всяка година на една и съща дата и това е 1 Септември. На Симеоновден честваме денят на преподобния Симеон Стълпник, който е бил празнуван от народа ни като Нова година веднага след приемане на християнството от Българите. По него време това се е възприело от народа чрез действащия тогава византийски календар, които е съвпадал с първата есенна оран по Българските земи. Симеоновден е народен празник, който най вероятно е съществувал много векове преди това.

Денят, в който се е започвала първата оран е бил запазен до наше време като празник на земята. На много места, особено в приплатинските райони, по–старото поколение наричало първата есенна оран — „Нова година“. Дори в официално действащия български църковен православен календар денят на Симеон Стълшник 1 Септември е отбелязан като „Начало на църковната година“ – Симеоновден.

Купи страхотно сребърно бижу с 10% отстъпка!
Въведи код за отстъпка: POJ10
Ползвай код за отстъпка тук

Как се празнува и чества Симеоновден – 1 Септември по нашите земи в България?
Особено приятно и вълнуващо е бил честван Симеоновден в богатите зърнодобивни равнини на страната ни,  като Добруджа. 1 септември е бил предимно домашен празник, но с изразено обществено значение. Затова настроението му е изпълвало с празнична радост цяла България, от изток на запад и от север на юг.

На първата оран се е тръгвало винаги преди изгрев. На върха на роговете на воловете са слагали завързана китка босилек, наричан от народа „царско цвете“. Отново тук е правил ритуалът с измиване на ръцете с „кладенчова вода“, както при жетварите, и орачът е обличал да сложи, стара, но винаги изпрана риза. Стопанката го е благословила и е слагала в торбата му обредна погача.

В деня на Симеоновден щом отиде на нивата, орачът се е прекръствал срещу слънцето т.н на изток и чак след това  е започвал да работи и е изкарвал първата бразда. След това взимал от торбата погачата, изтъркулвал я „за сполука“ по изораната бразда и я е разчупвал върху ярема на воловете за да закуси той, и да даде на своите животни като благодарност и благослов за всеотдайната им помощ при нескончаемата борба за осигуряване хляба и живота на челядта му.

При започването на сеитбата, в по–богатите села и райони в България, отново е бил заколван жертвен петел и то над самото зърно, за да го опръска с кръвта си. Първите шепи посевно зърно са сипвани в крината „през желязо“ — т. е. през дупка на железен предмет — да е „яко и издръжливо“ и да даде здрав плод.

Обичай около Симеоновден е бил също така да се изяжда младо петле след завършване на сеитбата, а костите и перата му да се заравят в пръстта на нивата. Това е било не само надежда, че жертвата ще се възроди в плод, но и вяра, че земята, чрез леката перушина на птицата ще запази връзка с оплодителната сила на небето и облаците.

Българи Пазете Българското, Народното и Всички Обреди и Обичай в Сърцата. Нека запазим не само Симеоновден, а и всички вековни традиции во веки веков. Честит Симеоновден – Симеон Стълпник!

На 1 септември – Симеоновден имен ден има: Симеон, Симеона, Симон, Симона, Симо, Сима, Симана, Смиляна, Мона, Моню, Божан, Божана. Може да ги поздравите с многото забавни пожелания за симеоновден
Авторското право е само и единствено на Венцислав Петров, които е собственик на сайта Pojelaniq–bg.Net

Вижте още свързани статии с празника:
Подвижни Празници

След прочитане на статията за Симеоновден 2016, със сигурност сте научили много нови неща, за самия празник, обичайте на Симеоновден и други обреди. Нашата молба е да ги споделите със вашите близки и приятели, защото по този начин ще запазим Българските обреди и обичай – Благодарим Ви!

Благодарим Ви, че споделихте Pojelaniq-bg.Net със своите приятели :)

Категория: Празници

--- ОБРАТНО НАГОРЕ ---