Свети Лазар
Историята за Свети Лазар

Категории:
Пожелания за Лазаровден
Пожелания за Цветница

Свети Лазар

свети лазарСвети Лазар също наричан Лазар от Витания е приятел и последовател на Иисус Христос. Свети Лазар е персонаж и обект на видно чудо, което се приписва на Христос в Евангелието на Йоан, в който Иисус го възкръсва 4 дни след неговата смърт.

Библейският разказ за Възкръсването на Лазар се намира в глава 11 от Светото  Евангелието от Йоан, което е четвъртото евангелие и четвъртата книга от Новия завет на Библията. Свети Лазар е описан като последовател на Исус, който живее в град Витания близо до Ерусалим. Той е индефициран като братът на сестрите Мери и Марта. Точно тези две сестри изпращат послание на Исус, че Лазар е болен

„Господи, ето този, когото обичаш, е болен.“ – Евангелие от Йоана 11:3.

Купи страхотно сребърно бижу с 10% отстъпка!
Въведи код за отстъпка: POJ10
Ползвай код за отстъпка тук

Вместо веднага да отпатува за Витания, според разказвача Исус умишлено остава, където се намира нв момента. Изчаква два дни и тогава отпатува. Когато Исус пристига във Витания, той открива че Свети Лазар е починал и че вече са изминали 4 дни от както е пил погребан. Той се среща първо със сестрите на Лазар, Мата и Мария. Марта се оплаква, че Исус не пристигнал на време за да излекува брат им. Тя казва

„Господи, да беше Ти тука, не щеше да умре брат ми.“ – Евангелие от Йоана 11:21.

Исус и отговаря че той ще възкръсне и казва:

„Аз съм възкресението и живота; който вярва в Мене, ако и да умре, ще живее и никой, който е жив и вярва в Мене, няма да умре до века. Вярваш ли това?“ – Евангелие от Йоана 11:25-26.

Разказвачат в Евангелие от Йоана по късно казва:

„Исус се просълзи.“ – 11:35.

В присъствието на сестрите на Свети Лазар, други опечалени включително и мнозина от Юдеите, Исус отишъл на гроба му. Въпреки възраженията на Марта, Исус казва да отместят камака от гроба му и изказва молитва:

„Отче, благодаря Ти, че Ме послуша. Аз знаех, че Ти винаги Ме слушаш; но това казах заради народа, който стои наоколо, за да повярват, че Ти си Ме пратил.“ 11:42-43

веднага след молитвата казал със силен глас:

„Лазаре, излез вън!“.

Купи страхотно сребърно бижу с 10% отстъпка!
Въведи код за отстъпка: POJ10
Ползвай код за отстъпка тук

Умрелият Свети Лазар излязал повит целия в сават и кърпа, а Исус им каза да го розповият и да го оставят да си иде. Разказът завършва с твърдението, че в този момен мното свидетелите включително част от юдеите повярвали в Исус, а други веднага отишли при религиозните власти в Ерусалим – фарисейти и докладвали какво са видели с очиет си.

Евантелието на Йоан споменава Свети Лазар отново в глава 12. Шест дни преди Пасха, на която е разпнат Исус Христос. Тогава Исус се връща във Витания и вечеря с Лазар, а сестра му Марта им прислужва. Поради тази случка Исус и Лазар заедно привлекли огромно внимание на много евреи и разказвачат заявява, че главните свещеници смятат да умъртвят Лазар, защото много хора вярват в Исус заради това чудо което е направил Исус с него.

Според православнта църква, след Възкресение Христово, Свети Лазар е бил принуден да избяга от Юдея, заради слухове че неговият живот е застрашен и стига до Кипър. Той там е назначен от Павел и Варнава като първи епископ на Китион (днешна Ларнака). Служи като епископ цели 18 години. Свети Лазар е живял там в продължение на повече от тридесет години и след смъртта си е погребан там за втори и последен път през далечната 63 г.пр.н.е.

Според традицията, Свети Лазар никога не се е усмихвал в продължение на 30 години след възкръсването му, притеснен от гледката на неусвоените души които е видял по време на 4 дневния си престои в Хадес. Единственото изключение е когато видял някой да краде гърне, той с усмивка казал: „глината краде глина“

Лазар е почитан като светец от църквата. В православтата църква и византийската католическа църква в чест на Лазар е обявен Лазаровден. Той винаги се чества в деня преди Цветница или това винаги е в Събота, но датата всяка година е различна, защото е подвижен празник и се определя от лунния календар. Този ден, заедно с Цветница, притежава уникално положение в църковната година, като ден на радост и тържество между разкаянието на Великия пост и траура на Страстната седмица. Научете още за празника Лазаровден и вижте някой интересни Пожелания за Лазаровден.

Вижте още свързани статии с празника:
Пожелания за Цветница
Поздрави за Великден
Подвижни Празници

Докато писах статията за Свети Лазар научих доста интересни нови неща за мен, надявам се и за вас да е било така

Благодарим Ви, че споделихте Pojelaniq-bg.Net със своите приятели :)

Категория: Празници

--- ОБРАТНО НАГОРЕ ---