Васильовден - Св. Василий Велики - 1 Януари/ 14 Януари по стар стил
Как празнуваме Васильовден. Традиции и обичаи на Васильовден. Изберете пожелания за имен ден на Васил, Василка, Васко, Васка, Васа, Весела, Веселин, Веселина, Вълчо

Категории:
Пожелания за Васильовден
Оригинални Пожелания за Имен ден
Скайп Пожелания за имен ден
Поздрави за Имен ден
Пожелания за Имен ден за Мъж

Васильовден

На първи януари православните християни почитат паметта на Свети Василий Велики с отслужен молебен от патриарх Неофит за благословение за новата година.

sv.vasiliiСв. Василий Велики се славел с бистър ум, безмерна ерудиция и висок морал. Примерният му земен път допринесъл за дълбоката почит към светеца, смятан за светило в българската православна църква. В народния обичай празникът се разпознава още под няколко други наименования като Василица, Сурваки и производните им, а именно Суроздру, Василия, Сурува и други. Васильовден бива зимен празник, почитан и спазван с обичаите и поверията си от българите. Отличителни за него са изобилната и празнична трапеза – обредната вечеря е блажна като традицията повелява на този ден домакинята да приготвя баница или пита с паричка, да опича месо (свинско) и да гощава обилно с всякакви вкусни гозби и десерти.  Още от древни времена в празничната питка православните християни омесват паричка. По желание баницата или питката може да се украси с дрянови клончета, тематично посветени на здравето, семейството, дома и просперитета. На Васильовден трапезата е пъстра с разнообразни блажни ястия, включвайки меса и домашно приготвени и/или купешки сладкиши като торти, сладки и така нататък.  Един от обичаите на празника е разчупването на погачата с паричка като първият залък момите и ергените си скриват под възглавницата си, силно вярвайки в поверието, че в нощта срещу 2-и ще им се присъни бъдещата половинка и сродна душа.

Васильовден е дълбоко почитан църковен празник от православните християни. На празника семейството се събира около огъня или отрупаната трапеза, за да гадае за идни сполуки през новата година. Рано призори на 1-и януари тръгват сурвакарите от семейство на семейство, изпълвайки домовете им със здраве, щастие и благополучие. Самото сурвакане като народен обичай представлява един от най-характерните и отличителни зимни обреди повсеместно разпространени, спазвани и почитани. Обикновено „изпълнителите“ на хубавия български обичай са момчета на възраст около 14 години. Децата покриват лицата си с маски и всякакви интересни аксесоари като пренасят здраве и късмет в домовете на хората чрез сурвакане с дрянови пръчки. Всеки от „носителите“ на просперитет и щастие носи в себе си крехка пръчка, красиво украсена с декоративни елементи. Самата дрянова клонка или пръчка носи специално название, а именно сурвачка. Декорацията по нея често е свързана с основния за определен участък поминък. В този смисъл, василичарката може да бъде украсена с нанизи от пуканки, преплетени конци, памук и така нататък. Древният зимен обичай с леко потупване по гърба на всеки от членовете от семейството се нарича сурвакане като най-напред се започва, разбира се, с най-възрастния с честитка за настъпване на новата година с традиционната редуване на пожелание под формата на песен.

Купи страхотно сребърно бижу с 10% отстъпка!
Въведи код за отстъпка: POJ10
Ползвай код за отстъпка тук

Най-честата форма, под която чуваме сурвакарското пожелание е следната:

„Сурва, сурва, весела година!

Едър клас на нива, голям грозд

в градина, пълен дом с коприна,

живо-здраво догодина,

догодина, до амина“.

Благословията от сурвакарите се нарича още блаженка, слава или молитва, която по-скоро се  изрецитира като стих, отколкото като песен. Молитвата за здраве се счита за вербална бяла магия, изпълваща всеки български дом със здраве, семейно щастие, разбирателство и късмет. По желание същият ритуал може да се извърши и за здраве на домашните животни. Обикновено обичаят влиза в действие и пълна сила след като един от сурвакарите честити новата година провиквайки се със „сурва, сурва, весела година“, огласян от останалите си другарчета. В редица села традицията повелява и изпяването на песни за посрещане на новата година с  креативно измайсторени сурвачки, украсени с плодове, ядки, конци и множество други интересни и красиви накити като парички, герданчета и какво ли още не. По желание дряновите пъпки могат да се поставят в полозите на кокошките, което, според народните поверия, допринася за благополучие в дома. Друго вярване на този ден е, че момите трябва да измиват косите си с вода, в която предварително са киснали дрянови пъпки, за да се радват на разкошни, дълги и блестящи коси.

На Васильовден стотици хиляди българи, носещи имена като Васил, Василена, Весела и техните производни отбелязват личния си празник за здраве и благополучие!

Вижте още Пожелания:
Пожелания за Имен ден
Йордановден
Ивановден
Антоновден

Ето и още забавни смс поздрави и весели пожелания за Васильовден - първи 1 Януари, разгледайте комбинирайте и съставете уникално смешно пожелание за картичка по случай Васильовден

Благодарим Ви, че споделихте Pojelaniq-bg.Net със своите приятели :)

Категория: Празници

--- ОБРАТНО НАГОРЕ ---