Кръщене на дете
Традиционни ритуали и обичаи при кръщенета на деца. Какво знаете за „тайнството“ на кръщаването?

Категории:
Пожелания за кръщене
Пожелания за Деня на Детето
Пожелания за Деца
Църковен Брак

Кръщене на дете

Кръщенето се приема като едно от най-значимите събития в живота на всяко християнско семейство, почитащо и вярващо дълбоко в Христа. Наричано още и свето тайнство, кръщенето преплита в себе си същевременно християнски и паганистични поверия и представи. Църковното кръщаване представлява всъщност едва една миниатюрна частица от традиционните обреди и обичаи накуп, придружаващи всяка детска кръщавка/ кръщене. При извършване на дълбоко значимия в религиозен смисъл ритуал, главното лице е кумът, който следва по-късно да бъде наричан вече и „кръстник“ или „възприемник“.

Baptism.

Един от най-широко разпространените обичаи, когато става дума за приемане на некръстения в редицата на вярващите в Христа, е свързан с така нареченото „калесване“ на  кума ден преди самия църковен ритуал. Тази съвсем традиционна „процедура“ се извършва в дома на детето, където майката калесва, (дума, чието буквално значение е „каня“) бъдещия кръстник с вино, приготвена пита и печена кокошка. На сутринта, денят, в който следва да се извърши кръщавката на детето или бебето от свещеник, кръстникът бива натоварен със задачата собственоръчно да отведе лицето в църквата за извършване на християнския ритуал. Друго – бъдещият „възприемник“ също трябва да постави свещ, пешкир и китка в единия край на детския/бебешки повой преди започването на самото кръщене.

Купи страхотно сребърно бижу с 10% отстъпка!
Въведи код за отстъпка: POJ10
Ползвай код за отстъпка тук

В различните части от страната се следва обичая, според който майката на новокръстеното дете получава обратно рожбата си в своите обятия от кума-кръстник, който произнася следните думи: „Еврейче ти го взех, християнче ти го връщам.“.

Кръстникът още трябва да подаде на майката отрязаните под формата на кръст кичурчета коса от главата на детенцето, които биват залепени с восък от самата свещ. На други места пък традицията повелява приготвяне на софра с питка, занасяне на бъклица с вино и китки. На самия праг на външната врата „възприемникът“ поставя бебето върху богата трапеза/маса като го внася по същия начин и в дома му, полагайки го пред иконата на Божията майка. Присъстващите се гощават изобилно на празничната трапеза като всеки от гостите  поздравява семейството за кръщенето на детето или бебето още на прага на дома им.

Според редица местни поверия, гостите на кръщенето трябва да носят със себе си червен лук, домашни питки, бъклица, пълна с вино, както и редица подаръци за най-малкия член на семейството, включващи дрехи, играчки, платна, детски шапки и други аксесоари. Вярва се, че така „родилката ще има мляко“, а бебчето ще расте здраво и щастливо.

На много места се вярва, че името на детето следва и е редно да бъде избрано именно от кръстника му. Нещо повече – никой не бива да научава решеното и избрано от кума-кръстник име преди да е настъпил този знаков за християнското семейство миг. В противен случай, а именно при ненавременното му узнаване, в дома на семейството на детето ще се „настани“ лоша поличба.

На 2-ия ден след кръщенето, кръстникът посещава дома на новокръстеното бебе, което го вдига пред иконата на Света Богородица, прекръствайки се три пъти с думите „Да е благословено и честито името на детето“. След съобщаването на избраното от кума име, всички присъстващи следва да поздравят семейството благославяйки го с пожелания за здраве и благодат.

Колкото до избора на кръстника на детето, някои семейства например следват покорно традициите в рода си за предаване на „възприемника“ по наследство. В случай обаче че кръстените от посочения кум-кръстник починат още на крехка възраст следва да се избере нов такъв. Това се нарича повсеместно „прехвърляне на детето“ – обичай, който се „прилага“ при подобно лошо развитие на обстоятелствата.

При извършване на самия традиционен ритуал за здраве на детето, то се поставя на кръстопът и човекът, който пръв успее да го забележи се превръща автоматично в новия му кръстник.

Сега, разбира се, много от ритуалите и традициите при кръщене на дете са осъвременени. И все пак във всеки край съществуват както различия, така и много общи неща. Напоследък все по-често се настанява традицията (заета от чужди държави) за обличане на детето в бяло непосредствено след самото кръщаване. По магазините се предлага широк избор от дрехи, аксесоари и дори цели комплекти за кръщене – от украсата на празнична свещ, специални кутийки за косичка до поканите за събитието. Могат да се намерят и изключително красиви торти и пити за кръщене. Независимо дали ще изберете по-традиционни или по съвременни ритуал, дали ще поканите много гости или ще организирате събитието в тесен семемеен кръг, кръщенето си остава един от най-важните лични празници за всеки християнин и неговите близки.

Вижте още Пожелания:
Пожелания за Успех

Интересни традиционни и нови ритуали за кръщене на момиче или за момче. Вече знаете някои от най-старите обичаи при кръщене на дете по нашите земи.

Благодарим Ви, че споделихте Pojelaniq-bg.Net със своите приятели :)

Категория: Празници

--- ОБРАТНО НАГОРЕ ---